Krajské kolo Svojsíkova závodu - Litvínov

09.06.2015 08:18

Ze všech koutů Ústeckého kraje se do Litvínova v pátek 5. června sjeli skauti. Celkem jich bylo více jak 140 a ubytování našli v litvínovské Schole Humanitas a v areálu Lukostřelnice v Litvínově. Konalo se zde totiž krajské kolo tzv. skautského „Svojsíkova závodu.“ Devatenácka týmů se vžila do rolí za časů protektorátu a II. světové války.

Pro závod jsme, jako symbolický rámec, vybrali téma II.světové války. Hlavním důvodem bylo letošní 70ti leté výročí od jejího konce. Jsme přesvědčeni, že připomínat si tehdejší těžké časy a dobu je pořád důležité. říká Roman Lošťák, hlavní rozhodčí Ústeckého krajského kola Svojsíkova závodu.

Soutěžní týmy, skautské družiny, které postoupily ze základních kol závodu, která proběhla v měsících dubnu až květnu, začaly úkoly krajského kola závodu plnit již dlouho před příjezdem do Litvínova. Prvním z úkolů bylo totiž natočení videa nebo sestavení barevného posteru představujícího členy týmu. Při zahájení závodu, které proběhlo v pátek v aule Centra bakalářských studií, byl pak prostor pro představení těchto úkolů. A nutno dodat, že to byla díla velmi zdařilá, mnohdy zpracovaná téměř na profesionální úrovni, s mnohdy velmi zajímavými nápady, náměty a motivy příběhů.

Text: Český rozhlas Sever

Hlavní program závodu však proběhl v sobotu. Pořadatelé připravili pestrá stanoviště na zajímavých místech v Litvínově, jeho blízkém okolí nebo v Krušných horách nad městem. Trasa závodu nebyla nijak značená. Skautské týmy měly k dispozici, již před závodem, mapu se všemi stanovišti a mohly si tak trasu naplánovat již před příjezdem na závod. Povolené bylo také jedno využití autobusu MHD pro možné přiblížení k některému ze stanovišť.

Vše začalo v sobotu ráno ve Schole Humanitas. Zde byla připravená stanoviště logického myšlení a vyhledávání a zpracování informací na počítači. A pak to již bylo v každém z týmů individuální. Cílem skautských družin bylo posbírat co nejvíce bodů ze všech stanovišť. Na plnění úkolů byl vymezený čas během soboty a část nedělního dopoledne. Stanoviště závodu byla rozmístěna na poměrně velké ploše. Např. na Křížatkách čekaly na týmy úkoly spojené se zdravovědou nebo aktivity řešení různých problémů. Různé možné krizové situace pak u nádrže Nová voda, Salesiova výšina nad Osekem patřila fyzické zdatnosti nebo poznáváním přirodnin.

Důležitým mezníkem v závodě byl sobotní oběd. Každý z týmů obdržel před startem finanční hotovost pro nákup potravin a recept pro přípravu jídla. Pak již stačilo rozdělat oheň a samostatně uvařit jídlo, konkrétně guláš. To vše probíhalo v opuštěném kamenolomu nad Litvínovem.

A protože v sobotu bylo velmi teplé a slunečné počasí, přišlo soutěžním týmům vhod malé zchlazení na stanovišti Lomského oprámu, kde probíhala plavba na lodi. Sobotní část závodu končila stavbou stanů na litvínovské Lukostřelnici. V areálu lukostřelnice, mimo večeře a večerního programu, kterým bylo promítání filmu, proběhly další 2 úkoly závodu – střelba a hod na cíl. Do bodování závodu se však zaznamenával včasný příchod, samotná stavba stanů nebo ranních odchod na druhou část závodu a úklid.

Nedělní část závodu začala již brzy ráno. Každý z týmů se snažil připravit si trasu tak, aby dokázal navštívit stanoviště, která se v sobotu navštívit nepodařilo. Vše však bylo omezeno časem, protože před v 11 hodin museli být všichni připravení na přesun „skautskou“ tramvají do Mostu, kde probíhalo slavnostní vyhlášení vítězů a předávání odměn v areálu Památníku II. světové války.

Krajská kola skautských závodů probíhají po celé zemi v červnu. Kluci a holky se v malých skupinách snaží v maximální možné míře využít všechno, co se ve svých oddílech naučili. V simulovaných situacích prokazují, že spolu umí spolupracovat, překonávat překážky a že dokáží využít potenciál a znalosti každého jednotlivce. Nejlepší týmy pak poměří své schopnosti v celostátním kole v září, které hostí severomoravský Příbor.

Cílem tzv. Svojsíkova závodu, pojmenovaného po zakladateli československého skautingu, je především uplatnění skautských dovedností v opravdovém světě a podpora spolupráce v týmu. Skauti se tak například musí ve stanoveném čase naučit podle předloženého návodu obsluhovat vybrané technické zařízení nebo mají za úkol natočit video o svém oddílu.

 

První ročník Svojsíkova závodu se konal už v roce 1946. Během prvního ročníku závodily hlídky skautek a skautů v disciplínách jako signalizování, atletický trojboj, vaření, určování rostlin, stavba stanu a první pomoc. Obsah závodu je pokaždé jiný a za skoro 70 let od vzniku doznal nesčetně změn.

—————

Zpět


Kontakt

Perun Litvínov

Vilová 162, Litvínov-Janov


Jste právě na stránce 1. oddílu Skautského střediska Perun Litvínov a dozvíte se zde hlavně co jsme dělali, děláme a co budeme dělat.Tato stránka vznikla především pro rodiče mladších členů, aby měli přehled o akcích a aktivitách pořádaných v našem středisku.