POZASTAVENÍ ČINNOSTI JUNÁKA

12.03.2020 20:21
Koronavirus: aktuálně o dočasném pozastavení běžné skautské činnosti

Dne 10. března dopoledne rozhodl starosta Junáka – českého skauta o dočasném pozastavení běžné skautské činnosti, s platností od 11. března do odvolání. Pozastavení činnosti v reakci na rozhodnutí přijímaná státními institucemi vzhledem k aktuální epidemiologické situaci se vztahuje především na družinové schůzky, oddílové schůzky, výpravy, závody a na akce skautského vzdělávání. 

 

Toto rozhodnutí vzniklo ze zodpovědného a uvážlivého zvažování se zapojením Výkonné rady a vedení Náčelnictva a samozřejmě vzbuzuje mnoho otázek. Na mnohé z nich najdete odpověď v následujících řádcích. Rozhodnutí navazuje na pečlivé studium situace v uplynulých dnech a týdnech a reaguje na aktuální rozhodnutí státních institucí. Nemyslíme si, že by samotná skautská činnost byla pro kluky a holky rizikem. Za rizikové ale považujeme následující:

1) schůzky a výpravy probíhají po delší časový úsek, schůzky často v uzavřených místnostech, kontakt je intenzivní,

2) průběh nemoci byl u dosavadních případů u dětí lehký a nemoc těžko rozpoznatelná, stávají se tak z pohledu šíření viru rizikovou skupinou,

3) na vzdělávací kurzy se účastníci často sjíždí z mnoha regionů a společný čas tráví intenzivně. 

 

Jsme přesvědčeni, že je žádoucí přijmout v tomto okamžiku agresivní opatření a pokusit se tak přispět ke zpomalení šíření nákazy. Jsme si vědomi toho, že veřejná diskuze je dnes rozkročena od „nic se neděje, je to jen chřipka“ až po katastrofické scénáře. Jsme přesvědčeni, že teď je moment pro rázné preventivní kroky, které pomohou udržet epidemii nového typu koronaviru ve zvládnutelných mezích. Jako hnutí vystavěné na principech výchovy k zodpovědnému jednání ke svému okolí máme v souladu s těmito principy jednat, i když to bude trochu bolet. 

 

Víme, že s rozhodnutím nebude každý souhlasit. Je ale zodpovědností vedení Junáka – českého skauta přijímat i rozhodnutí v otázkách, v nichž není možné dosažení shody. S důvěrou nám svěřenou a s hlubokým respektem k těm, na které naše rozhodnutí dopadají, přijímáme ta nejlepší rozhodnutí, jakých jsme schopni. Podrobnosti k přijatému rozhodnutí najdete v řádcích níže.

 

Se stiskem levice

 

Josef Výprachtický – José

starosta

 

Eva Měřínská

náčelní

 

Marek Baláš – Čiča

náčelník 

 

a

 

Petr Vaněk – Permi

místostarosta, pověřený koordinací opatření ve věci koronaviru

 

Přehled článků k tématu

10. března: Rozhodnutí starosty: Skautská činnost pozastavena od 11. března do odvolání
8. března: Sdělení Výkonné rady pro skautské vedoucí

Co znamená pozastavit činnost? Co znamená do odvolání? 

Pozastavení činnosti se vztahuje na běžnou skautskou činnost a vzdělávací akce a týká se všech výchovných kategorií, od benjamínků po rovery. Spadají sem družinové schůzky, oddílové schůzky, výpravy nebo závody, stejně jako akce vzdělávacího charakteru. Žádné z těchto akcí v průběhu pozastavení činnosti nebudou probíhat. 

 

I v době pozastavení činnosti je možné pořádat porady rad jednotek a týmů. Doporučujeme svolavatelům s přihlédnutím k situaci zvážit jejich pořádání online, ale i jejich pořádání tváří v tvář je v souladu s podmínkami pozastavení běžné činnosti.

 

Do jisté míry jdeme nad rámec rozhodnutí Bezpečnostní rady státu o přerušení provozu škol a konání akcí nad 100 osob. Naše akce jsou často pro menší počet osob. Zároveň je ale kontakt mezi účastníky často intenzivnější, v případě výprav a kurzů pak i delší. Chceme přispět k omezení možnosti šíření nákazy a jedná se z našeho pohledu o potřebný preventivní krok.

 

Situaci budeme v následujících dnech a týdnech pečlivě sledovat a vyhodnocovat. Pokud některé z opatření shledáme již nepotřebným, odvoláme jej. V tuto chvíli nedokážeme odhadnout, o jak dlouhém období mluvíme. 

Skautská služba společnosti v době krize

Pokud máte zájem podpořit svoji obec nabídkou dobrovolnické pomoci, učiňte tak. Doporučujeme přijímat jen takové úkoly, které dokážete plnit zodpovědně a bez zvýšení rizika vystavení sebe či svých blízkých nákaze. Doporučujeme nabízet pouze službu zletilých dobrovolnic a dobrovolníků. O případné pomoci obcím či státu jako takovému budeme informovat, stejně jako o možnostech, jak se zapojit. Pokud víte o takové příležitosti pro skautské dobrovolníky, napište ji na koronavirus@skaut.cz. 

 

Zároveň registrujeme zájem nabízet volnočasovou péči o děti rodičům mimo prostory skautských kluboven, protože to je něco, co jako skauti umíme. Tento postup v tomto okamžiku nepokládáme za vhodný, ale budeme myšlenku konzultovat s odborníky a přineseme k ní doporučení. Pravděpodobně ne dříve než příští týden. 

—————

Zpět


Kontakt

Perun Litvínov

Vilová 162, Litvínov-Janov


Jste právě na stránce 1. oddílu Skautského střediska Perun Litvínov a dozvíte se zde hlavně co jsme dělali, děláme a co budeme dělat.Tato stránka vznikla především pro rodiče mladších členů, aby měli přehled o akcích a aktivitách pořádaných v našem středisku.